Предистория на ИМПЕРА

hisar1Историята е доказала, че стане ли дадена формация Империя неминуемо след това идва падение и разруха. Но навремето и по точно преди 25 години не се замислях за това, пък и в повечето случаи се помни величието, а падението е на по-заден план. Така и аз през 1990 година гледах да започна изграждането на велика Империя, а за падения въобще и не мислех.

Започнахме още 1988 година – в началото като Бюро за рекламни услуги по указ 56 към ТПК Щастие Люлин, който ни прие под шапката си, но ни взимаше за това 30% от печалбата, без да влага и грам усилие или средства за това просто беше Шапка т.е. върхушката.

Работа колкото искаш, само да ти се работи. Социализмът толкова беше прогнил, че всяко нещо беше кухо и празно и стига да искаш можеше да пълзиш, работиш и естествено да реализираш големи печалби, искам да кажа от обороти, а не от големи надценки.

За да бъда по точен ще ви опиша един пример. През 1986 – 87 година бях главен счетоводител на Санаторно-курортна дирекция – София, която държеше всички Санаториални заведения в страната като Хисар ,Сандански, Вършец, Наречен и т.н. СКД беше към Министерство на здравеопазването и поемаше следболничното лечение на всички работещи и пенсионери , а също така и профилактично за минерални бани и почивки към Министерството на народното здраве (МНЗ) имаше и клон. Медицинска академия, оглавявана от академик Малеев, шурея на Тодор Живков, брат на съпругата му Мара Малеева. Та въпросната медицинска академия разполагаше с елитни за това време болнични заведения, които притежаваха медицинска апаратура второ направление, закупени от западния свят с долари, а всички останали болници, санаториуми и медицински заведения с апаратури закупени от Съветския съюз или други соц. държави. По тази причина беше издадена заповед до всички медицински заведения когато искарат някой долар от лечение или почивка незабавно да го преведат по валутната сметка на Медицинска академия за което си получаваха левовата раностойност. В Медицинска Академия имаше външнотърговски отдел (ВТО), който проучваше, намираше и внасяше най – новата медицинска апаратура, но за съжаление тя оставаше само в медицинските заведения на ВМА.

В Санаториумите в СКД – то идваха много чужденци от запада, защото нашите минерални води са божествени и помагат на много хора. Идваха от студените северни страни като Финландия, Дания, Норвегия и макар, че условията бяха допотопни всичко се понасяше заради облекчението от водите.
Девин беше за тях райски кът, идваха и руснаци и други но не носеха долари! Лечението на един западняк струваше 800 долара за 20 дни. 40 долара на ден за легло, храна и чудодейната минерална вода.

Като главен счетоводител ги боготворях, те ми внасяха 1600 лева (1 долар 2 лева) за 20 дни, а българите плащаха за същото време 62.40 разликата до 185 лева поемаше с дотация държавата. 185 лв. струваше издръжката на един почиващ за 20 дни в което влизаше медицинско обслужване бани, храна и легло. Над 1400 лева ми беше печалбата от един чужденец, как да не ги боготворя. Макар и на дотация доларната над бюджетна печалба имаше много положителни страни, заделяха се проценти за ДМС 20% допълнително материално стимулиране т.е. премии за празници и Нова година СБКМ / 40% Социално битови и културни мероприятия, останалите 40% за Държавен бюджет. Един ден побърках главния лекар т.е. директора на СКД като видя да се разтоварват 50 чифта ски и скиорски екипи, които бях закупил от този фонд за 56 членния персонал на дирекцията. Той беше 65 год. активен борец, но него не го пенсионираха на 60 години като другите, защото имаше заслуги, но ски не можеше да кара.

Та всеки един чужденец беше винаги добре дошъл и един ден при мен влиза един господин, тогава беше другар и ми разправя обиколих всички доктори из дирекцията ви, но всички ме пращат при теб. Имам добра идея и искам да я споделя.

Българин съм и по професия съм доктор. От 8 години живея и работа в Канада. Имам собствена клиника, извоювал съм добро име и доста пациенти търсят моята помощ.
Знаейки за чудодейните минерални води и тяхното въздействие и лечебни свойства мога да организирам почиващи за нашите т.е. българските курорти, особено калолечението в Поморие, Марикостиново и Баня Карловско.

Както знаеш Канада е северна страна и там хората много страдат със заболявания на костите и търсят курорти с топли минерални води .Мога да ти гарантирам 1500 – 2000 души за година, около стотина души за смяна.

Боже викам си това е около милион и половина долара на годината. Малеев трябва да ми даде медал пък и някои апаратури за нашите санаториуми.
Готово, казвам това няма да ни затрудни 100 души в 4 – ри курорта са по 25 човека за смяна на ръце ще ги носим ще останат много доволни какво е необходимо като начало.

Рекламата, дай ми дипляни от вашите курорти със снимки рецензии да се изтъкнат качествата на курортите и какво лекуват ако имаш филми, листовки, флаери. Господи, ама ние нямаме такива работи, нашия главен лекар ми е забранил да харча за такива неща, той казва, че ние от реклама не се нуждаем, за нас ракламата е един да се излекува или да е по – добре ако е бил в нашите санаториуми той ще разкаже и ще доведе още 10 – 20 души, та няма да можем да ги приемем в санаториумите и да си призная така беше имахме над 90% запълняемост по всяко време на годината. Пансионата също беше фул. Това е лечение на пациенти, настанени в частни квартири, по домовете на населените места и получаващи само медицинското обслужване и басейните по курортите.

Добре, казва госта, ама аз как да обясня на мойте пациенти, без да им покажа нещичко.
Беше 1986 година, нямаше компютри, интернет, чичко „Гугъл”. Няма от къде да се покаже нещичко. Добре, викам ще направя всичко възможно да ви предоставя такива рекламни материали. По това време се занимаваха само три предприятия с реклама, а именно ,,СП Реклама”, БНТ и киноцентър „Бояна“, които изготвяха рекламни клипчета към кинопрегледите, преди игралните филми.
Бягам аз в Стопанското предприятие ,,Реклама”, на който знака им беше главата на един герест петел, отворил човка, сякаш е съзрял слънцето над баира.

Влизам в отдела за поръчки и внимателно обяснявам, че ми са необходими рекламни материали, листовки за санаторно куротните комплекси, но за целта трябва да се обикалят 25 обекта в страната и да се направят снимки, за което ще им дам подробен опис какво да се снима. „Ти луд ли си бе човек ?“ ми отговарят, кой ще ти скита из цяла България, на нас са ни ограничени командировките не може да стане – точка.

По това време беше забранено да се печати върху хромови хартии, защото били бели, лъскави и гладки. За целта имаше цял отдел към ,,Българска книга и печат”, която стриктно следеше да няма нарушения.

Не може и толкова! Ама обяснявай, че ще се плати колкото струва, все пак бях главен счетоводител и бюджета ми беше 60 милиона на година. Все щях да намеря оправдателен аргумент за целта. Щях да докажа ,че с това си действие ще докарам над 1,5 милиона долара за страната.
Не може и толкоз!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *