Основаването на ИМПЕРА

selovasilovci1През 1990 година регистрирах фирма еднолична „ЕТ Импера“, занимаваща се с отглеждане на над 300 овце в село Василовци Софийско. За името на фирмата ми помогна една юристка която ми изчете един поменик от герой на гръцката митология. Между боговете и героите извади и ,,Импера”. Много ми хареса беше кратко и звучно. Какво означава я питам, а тя ми отговаря. Това на латински означава ,,Владея” ,,Величие”. Идеално ще измисля и някакъв знак. Отидох при познат художник и след месец знака беше готов на буквата И се кипреше имперска корона.

Каква е символиката го питам, а той ми отговаря. Казваш се Иван Иванов, фирмата се казва „Импера“, прецених , че това ще е най – подходящо на първата ви буква от името да сложа имперската корона, пък може да станеш и Империя. И така „ЕТ империя“ със седалище село Василовци Софийско и забележете – не президент, а чорбаджия. Иван Иванов се пръкна из пространството. Патентовах знака с короната да е сигурно. Исках да възвърна славата на дядо ми Иван от село Василовци – заможен чорбаджия на времето си, с мандра и хиляди овце. 1957 година му взимат всичко в ТКЗС след яко съветване и бой, за да подпише влизането си в кооперацията доброволно.

Овцете гледах две години, но понеже не бях постоянно в селото, занимавах се и с печат овчарите започнаха да крадът и продават агнета, крият от млякото и се наложи да приключа с тази дейност, но фирмата си остана с регистрацията на родното село нa дядо ми, където е минало моето детство и който никога няма да забравя, защото за мен беше велик човек.

Почина 1966 година в ръцете ми на 93 годишна възраст. През 1991 година ме извика един познат от ,,Първа частна банка” на Молов като ми показа куп документи на химизирана хартия и ме попита дали мога да ги отпечатя.
Чрез ВТО ,,Хемус” успяхме да внесем химизирана хартия от фирмата ,,Цандерс” и започнах да правя необходимите документи за банките, после митническите документи и т.н. Работата се разрастна, завъртяха се милиони левове, закупих нови печатарски машини и бях с име Чорбаджията. Реших да осъществя и заветната ми мечта да построя огромна печатница.

Бях ползвал кредити за машини, коли и оборудване за над 10 милиона лева, които издължих точно и в срок. Познавайки ме добре 2009 година ми отпуснаха кредит 2 милиона лева и така мечтата се сбъдна.
2010 година влезнахме в новата печатница, но тогава се регистрира новата Импера Дизайн и по късно Импера Принт ЕООД – 2012, които успешно сринаха „ЕТ Импера“ село Василовци Софийско.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *